Verenigingsleven

Aan zijkant van het Willen Schultelokaal. Vernoemd naar het illustere echtpaar Fred en Ine Ebben. Zij bestierde vol overgave 28 jaar lang het clubhuis en vervulde de functie van havenmeester. De wandelende havenencyclopedie kan nog in het wild gespot worden op de haven!
De notenboom in het tuintje voor het clubhuis. Voormalig evenementencommissaris, vice voorzitter, waarnemend havencommissaris, havencommissielid, begroetingscommissielid, commissielid en initiatiefnemer huidig havenplan. Actief zeiler met z’n Stormjonker.
Vernoemd naar Jo en Anita Mommersteeg. Hij gebruikte het steegje voor de voormalige loods om snel bij zijn boot te komen om te laden en lossen vanaf de weg.Hij zorgde jaren voor erwtensoep bij vele evenementen op de haven en verzorgde de koek en zopie tent tijdens de Bossche5
Gelegen voor het clubhuis net naast de oploopbrug. Penningmeester 1940, voorzitter van 1942 tot 1960. Onder zijn bezielende leiding is in 1952 de huidige jachthaven in gebruik is genomen.
Het plein van stelconplaten achter op de landtong. Voormalig vice-voorzitter, lid begroetingscommisie en groot stimulator van de zeilsport. Winnaar van de verbondsbezem 1975, groot orator en regelaar ter dienste van de vereniging. Een van de twee leden die de Vikingyell kende.
Oploopbrug naar de steigers vanaf het clubhuis. Was bij elkaar gedurende 28 jaar havencommissaris. Enige drager van de gouden Vikingspeld met lauwerkrans vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging. Samen met Sjef Cornelisse medebedenker en initiatiefnemer van de huidige haven.
Uitkijk en start toren op de landtong. Vernoemd naar Arthur Viguurs. Voormalig havencommissaris, commissielid en initiatiefnemer huidig havenplan en starttoren voor de wedstrijdzeilerij. Bij navraag aan zijn vader of Arthur misschien een bijnaam heeft, antwoorde zijn vader; “onzen Tuur heeft geen bijnaam”.
Vergaderruimte naast het clubhuis. Bestuurslid in de vijftiger jaren, een van de deelnemers van de eerste Viking Engelandtocht in 1933 en zeer markant zeilend erelid tot zijn 95ste jaar.

Sinds de oprichting (1929) is WSV Viking al een actieve vereniging. De basis van onze vereniging is uiteraard de watersport. Maar het verenigingsleven stopt niet bij de bootjes op het water. Er worden vele activiteiten georganiseerd. Soms nautisch, soms gewoon omdat het leuk is, maar altijd met een onnavolgbare inzet van vele vrijwilligers wat zonder uitzondering leidt tot een mooie herinnering! 

Hieronder in vogelvlucht een aantal terugkomende evenementen. De een groots door zijn eenvoud, de ander ronduit legendarisch!


Nieuwjaarsreceptie
De eerste zondag in het nieuwe jaar staat het bestuur, immer in kostuum, klaar met een glaasje champagne. Onder het genot van een versgebakken oliebol staan we stil bij het jaar dat is geweest en proosten we op al het goeds dat ons het komende jaar te wachten staat. Een gezellige borrel om het nieuwe jaar goed te starten!

Takelen 
De eerste zaterdag van april en de laatste zaterdag van oktober vindt een oogstrelend schouwspel plaats. Vliegende boten zoeken hun plaats op de kant om te overwinteren of vliegen terug hun vertrouwde water in. Een hijskraan takelt de boten op en van hun bokken onder scherp toezicht van de takelcommissie die dit alles organiseert. Uiteraard is op deze dag de legendarische takelworst te bestellen in het clubhuis.

dji-0270

Opening van het vaarseizoen  
Een feestelijke dag waarop we samen het seizoen openen. Vaste prik is altijd het stichtelijke woord van de voorzitter. Het (vaak letterlijke) hoogtepunt is het hijsen van de vlaggen die de rest van het seizoen onze leden, gasten en passanten groeten. En alsof dit nog niet genoeg is, wordt er op de dag ook nog een feestelijke activiteit georganiseerd. Altijd weer iets leuks en altijd verrassend! 

BBQ-tocht
Na een mooie dag varen leggen we aan om samen te eten en te proosten op een mooie tocht. Een weekend om samen met andere leden erop uit te trekken en te genieten van al het moois dat de watersport en goed eten ons te bieden heeft.

14440673-1524655487560094-3617566190374198798-n

Vikingtocht 
Als watersportvereniging zoeken we uiteraard ook regelmatig het ruime sop. Met de Vikingtocht varen we er samen op uit. Ieder jaar een andere route met een andere bestemming. Maar altijd weer de ouderwetse gezelligheid. Samen schutten bij Sluis Engelen. Een drankje bij aankomst om je na een gezamenlijke maaltijd voor te bereiden op een feestelijke avond. Een ontbijt mag natuurlijk niet ontbreken om bij te komen en op te laden voor een mooie dag terugvaren naar onze thuishaven.  

Tijdens het varen hun je ook je vaarkennis vergroten omdat we varen door sluizen, kanalen of grote rivieren. Nieuwe leden kunnen tijdens dit weekend op een gezellige manier kennis maken met de vereniging en hun leden.

Engelandtocht
Sinds 1933 varen de Vikingen er jaarlijks op uit om Engeland te veroveren. Samen met onze zustervereniging Neptunus vormen we een gezamenlijke vloot om het kanaal te trotseren. Een gezellige tocht om samen het zee zeilen onder de knie te krijgen of te houden. Er is altijd wel ruimte om bij een ervaren schipper op te stappen of een ervaren schipper te vinden die bij jou op opstapt ter ondersteuning. Voor zowel de ervaren zeezeiler als voor de zeiler die de ervaring op wil doen een mooie kans om gezamenlijk het ruime sop te kiezen!

14470663-1524655504226759-7290044026013070023-n

Sailability
Sailability is een stichting die ernaar streeft een landelijk netwerk op te zetten van watersportverenigingen die aangepast zeilen mogelijk maken. Aangepast zeilen is zeilen voor mensen met een beperking, zodat ook zij zelfstandig de zeilsport kunnen beoefenen. Hierdoor kunnen mensen met een beperking actief genieten van de zeilsport.
Klik hier om naar de website van Sailability te gaan.
Info: ytilibalias.[antispam].@wsvviking.nl

Mosselavond
Soms groeien ze onder je boot, maar het liefst hebben we ze met knoflook uit de pan. Je hoeft ze niet zelf van je onderwaterschip te schrapen maar je alleen in te schrijven voor een avond genieten van de beste mosselen. In ons eigen clubhuis. Ieder najaar genieten van de zilte schelpen met de herinneringen van een onstuimig vaarseizoen nog vers in ons geheugen.

Kidsmiddag
Het afgelopen jaar hebben we elke eerste vrijdag van de maand, van 16.00 tot 18.00, kidsmiddag gehouden. Voor kinderen van alle leeftijden. Leuk voor zowel ouders en kinderen om kennis met elkaar te maken. Het animo viel tegen. Toch hopen we dat steeds meer mensen en dus ook ouders met kinderen de weg naar de haven vinden. Lijkt de kidsmiddag je leuk en heb je interesse dan horen we het graag.
netnemeneve.[antispam].@wsvviking.nl

 

Zeillessen voor jong en oud
Het is al weer even geleden dat er op de Viking zeillessen gegeven werden. Jammer want we hebben de mogelijkheid en de materialen. Niet op CWO niveau en met een diploma, dat doen ze elders in ’s-Hertogenbosch. Wat dan wel? Laagdrempelig de zeilsport bedrijven, voor de leuk en de gezelligheid. Genieten van de rust en het water!
Graag horen we wie er interesse heeft in zeillessen maar ook wie gelegenheid heeft om zeillessen te geven.
netnemeneve.[antispam].@wsvviking.nl

Biljartcompetitie
Als de dagen donkerder en kouder worden gaan de lampen en de verwarming van het biljart aan. Een legendarische competitie waarbij de grote namen uit de vereniging het opnemen tegen nog grotere talenten. Door het ratingsysteem heeft iedereen een kans om te winnen. Ook als je (nog) niet kunt biljarten, kun je begeleid worden en door het handicapsysteem maak je zelfs meteen kans om je bij de lijst van winnaars te voegen! 

Sinterklaasfeest 
De man die bijna net zo oud is als onze haven, vergeet ons nooit. Hij ontvangt alle kinderen van 0 tot 8 jaar. De komst van de goedheiligman wordt altijd goed voorbereid met een leuke activiteit. Als bedankje heeft Sinterklaas altijd wel een cadeautje en een woordje voor de kinderen klaar. Een gezellige middag waarbij de kinderen samen spelen en de ouders elkaar ontmoeten.

15350460-1608983489127293-7652334942655945943-n

Kaartavond
De oudhollandse gezelligheid van een kaartje leggen. Als het weer te bar is om te varen, zoeken we elkaar op in het clubhuis om onder het genot van een hapje en een drankje te kaarten. We komen samen om te jokeren en te rikken, maar iedereen blijft voor de gezelligheid. 

Shantykoor
Iedere eerste vrijdag van de maand verandert het clubhuis in een poptempel tijdens de liveshow van ons eigen shantykoor. Deze repetities zijn vrij toegankelijk. Sterker nog, je mag mee zingen! Dus als je (een beetje) kan zingen of het niet kan maar wel heel leuk vindt om te doen, ben je welkom tussen 20.30 - 22.30 uur. Uiteraard is je accordeon of ander passend instrument ook welkom. De enige eis waar je aan moet voldoen is dat je komt voor de gezelligheid! 

17761074-1801777906514516-467775939567795401-o

Sluiting van het vaarseizoen
Aan al het moois komt een einde, zo ook aan het vaarseizoen. Maar we gaan er wel uit met een knal! Een feestelijke dag vol met leuke activiteiten. Uiteraard een altijd onderhoudende speech van de voorzitter en ceremonie waarmee de vlaggen gestreken worden om ze te laten rusten tot het voorjaar.  

Winterwedstrijden
Waar de meeste buitensporters in de winter binnen bij de verwarming gaanzitten, kiezen wij het woeste water van de Ertveldplas. Vele zeilers uit de omgeving zoeken vanwege deze wedstrijden ‘s winters onze haven op. Samen varen we op zondagen twee wedstrijden per dag in een competitie om uit te zoeken wie het warmste zeilpak heeft en het beste overweg kan met lagere temperaturen op het water. Een gemoedelijke competitie die wordt gevolgd door een warme hap in het clubhuis die langzaam overgaat in een borrel.

Bossche vijf  
Het 2e weekend van oktober loopt het hele terrein vol met mensen en boten. De vier andere watersportverenigingen uit Den Bosch komen dan op bezoek om in deze samen georganiseerde wedstrijd uit te vinden wie de beste zeilers heeft. Overigens zijn ook niet-Bossche verenigingen welkom! Allerlei typen zeilboten doen mee en varen in klassen een weekend lang hun wedstrijden. Door de drukte lijkt het een klein festival. Een schitterend schouwspel van witte zeilen op de plas. Overal bemanning op weg naar hun boot of of onderuitgezakt aan het bijkomen van een wedstrijd. Een vol clubhuis en terras waar de zeilers en toeschouwers elkaar ontmoeten. Een gezamenlijke maaltijd, en niet te vergeten, een feestavond die met het jaar grootser en legendarischer wordt. Een tweedaags festival voor iedereen die van zeilen of gezelligheid houdt. www.bossche5.nl. 

Woensdagavond wedstrijden 
Haverwege de week even het weekendgevoel opdoen op de Ertveldplas. Eventueel voorafgegaan door een schippersmaaltijd in het clubhuis verzamelen vele zeilboten uit alle klassen op de plas om zich klaar te maken voor een zeilwedstrijd van 1,5 uur. Iedereen is welkom. De competitieve wedstrijdzeiler die zich scherp probeert te houden, maar ook de recreatieve watersporter heeft zijn plaats in het startveld. Volgens de regels, maar bovenal gemoedelijk en laagdrempelig. Een avond om te genieten van je zeilboot door hem te gebruiken waarvoor hij voor bedoeld is. Uiteraard wordt er nageborreld, gediscussieerd en (gevraagd en ongevraagd) advies gegeven in het clubhuis na afloop van de wedstrijd.

22041963-2060117540680550-449770710701301870-o

Kunstweek
De laatste week van oktober ken je het clubhuis bijna niet meer terug. De muren vol met schilderijen en tafels vol met beeldhouwwerken. Een tentoonstellingsruimte waar de creativiteit van de leden je blijft verbazen. Ben je zelf creatief en wil je je scheppingen tonen, dan kan dat! Zonder twijfel is je creatie de moeite waard om te delen, of het nu gaat om een tekening of een hele installatie. Een museumjaarkaart is trouwens niet nodig, de hele tentoonstellingsruimte is vrij toegankelijk. 

Viswedstrijd
Als ze me missen, dan ben ik niet aan het varen. Je kan meer op het water doen dan alleen varen. Eens per jaar zoeken we uit wie de grootste heeft. Met een speciale competitie voor kinderen, maar ook een uitdagende competitie voor volwassenen. Een dag lekker buiten op de haven, op de steigers.

Assistentieteam
Het assistentieteam assisteert tijdens activiteiten op het water.
Rescue = Assistentie Team
Waarom gebruiken we in de communicatie geen Rescue Team maar Assistentie Team?
Iedereen kent de term Rescue en het woord wordt veel gebruikt op de haven en daarbuiten. Maar Rescue is een officiële term en daarvoor zijn we (nog) niet genoeg opgeleid. Daarom gebruiken we vanaf nu in de communicatie de term Assistentie Team, A-team of AT.
Het doel is uiteindelijk om onszelf een echt Rescue team te kunnen noemen.

Hoe gaan we dit bereiken, welke plannen zijn er:
We willen dit jaar meer vrijwilligers aantrekken. En we gaan iedereen opleiden zodat we straks (nog meer) bekwaam zijn om in een assistentieboot te varen. Ook gaan we actief onder alle leden van de vereniging Meevaarders werven. Dat zijn leden die samen met een lid van het Assistentieteam in een assistentieboot varen.

We hebben de varen doe je samen uitgenodigd om hun ervaringen te delen en te vertellen over veiligheid op het water en aan boord. Dit organiseren we speciaal voor het A-team. Maar natuurlijk zijn alle leden welkom en deze middag gebruiken we ook om meer leden te enthousiasmeren voor het A-Team. Ook gaan we in de toekomst vaker de leden van de vereniging actief aanspreken om als meevaarder deel te nemen aan het Assistentie Team.

We gaan speciaal voor het Assistentie Team cursussen aanbieden:

• EHBO op en rondom het water
• Omgaan met de reddingsboot, praktische vaardigheden
• Redder & Drenkeling en spelregels op het water

Voor interesse graag contact opnemen met Tobias Suir of Fred de Grauw of netnemeneve.[antispam].@wsvviking.nl

 


's-Hertogenbossche Watersportvereninging Viking | Ertveldweg 7 | 5231 XA  's-Hertogenbosch | 073 641 18 18 | KvK 40215167 | privacyverklaring